Trudnoća i porodjaj u toku epidemije COVID 19

Ekskluzivni Intervju sa Prof dr Snežanom Rakić ginekologom koja je preko deset godina Načelnik porodilišta GAK Narodni Front u Beogradu, a četiri godine bila Direktor ove Univerzitetske Klinike.

Autor: Žolen Georgievska

Razgovaramo sa Prof dr Snežanom Rakić da saznam kako se odvijao život i rad na Univerzitetskoj klinici za ginekologiju i akušerstvo Narodni Front u Beogradu, tokom globalne pandemije Covid 19.

Kako ste se suočili na klinici Narodni Front sa Korona virusom? Kakav je kapacitet klinike i da li su lekari i medicinsko osoblje imali sve što im treba?

U porodilištu Narodni Front tokom Covid 19 epidemije smo organizovali posao po tačno predviđenim uputstvima dobijenim od Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Bolnica je Univerzitetska Klinika Medicinskog fakulteta u Beogradu sa 340 ležećih postelja od kojih porodilištu pripada 100. Osoblje je tokom epidemije imalo svu neophodnu i kompletnu zaštitnu opremu.

Koliko novih beba je došlo na svet u ovom periodu vanredne situacije na klinici Narodni Front?  Da li je neka beba bila inficirana?

Tokom epidemije (u periodu od mesec i po dana) na našoj Klinici se rodilo oko 540 beba i nije bilo pozitivnih na COVID 19. Nije bilo neke panike jer su svi oboleli odmah izlovani a za zaražene trudnice postoji posebno porodilište u gradu u okviru tzv COVID bolnica. 

S obzirom da epidemija COVID 19 još nije otkazana i da se još uvek ne zna tačan tj finalni broj obolelih, rezultate o porođenim ženama ćemo objaviti tek po okončanju epidemije. 

Kakav stručni savet dajete trudnicama da bi ostale smirene i zdrave tokom trudnoće koja se desila u vreme epidemije?

Preporuke koje dajemo trudnicama tokom trajanja epidemije su iste kao u normalnim uslovima -zdrav režim života, zdrava ishrana ali i izbegavanja socijalnih kontakata.

Da li je bilo inficiranih među zdravstvenim osobljem i pacijentima? Kako se sprečava dalje širenje virusa na klinici?

Imali smo određeni broj obolelih doktora i medicinskih sestara tokom ove epidemije.

Pacijenti i osoblje su bili redovno testirani.

Da li ima više prekida trudnoće radi epidemije?

Da broj namernih prekida trudnoća na našoj klinici je povećan tokom epidemije.

Da li bebe mogu da se zaraze ukoliko je majka inficirana virusom tokom trudnoće? Da li je bilo takvih slučajeva?

Kada govorimo o bebama i COVID 19 smatra se da ne mogu da se zaraze od majke.

Međutim  postoje i slučajevi pojedinačni u kojima je došlo do takve vrste infekcije. U našem porodilištu nije bilo takvih slučajeva.

Šta se preporučuje kad se beba rodi, da li ima nekih promena vezanih sa dojenje i vakcinaciju?

Kada se beba rodi postupak nakon porođaja je malo drugačiji mada se ženama savetuje da doje svoje bebe. Uglavnom su se takvi porođaji kod zaraženih trudnica vršili u tzv COVID bolnicama. Normalne trudnoće su završavane na uobičajeni način. 

Vakcinisanje beba se odvija kao i pre.

Kako je izgledao jedan vaš radni dan i po čemu se razlikovao od uobičajenih dana pre Covid 19 pandemije? Kako se odvija sada pregled trudnica?

Naš rad na Klinici u vreme COVID 19 pandemije se umnogome razlikovao od našeg svakodnevnog rada. Svim pacijentima se merila temperatura na ulazu i morali su odgovarati na epidemiološki upitnik.

Samo pod posebnim uslovima su se činile neophodne hospitalizacije. To se uglavnom odnosilo samo na žene u porođaju i visokorizične trudnoće. 

Sve ostale intervencije i operacije koje nisu bile hitne su suspendovane.

Vi ste redovni Profesor Medicinskog Fakultetea u Beogradu. Recite nam kako se tokom epidemije odvijala nastava i šta se dešava sada?

Nastava je bila prekinuta. Studenti su studirali ‘on line’ a sada u Junu kreću normalno ispiti.

Pretpostavlja se da neće biti ‘drugi talas’ pa da će se život uskoro vratiti u normalu, mada se nose maske i dalje i preporučuje se socijalno distanciranje. 

Da li imate univerzalni savet budućim majkama, bez obzira gde sada u vreme epidemije, dok očekuju svoju bebu?

Savet bi za sve trudnice bio da rade na podizanju sopstvenog imuniteta i da se čuvaju od infekcije. To podrazumeva takođe izbegavanje socijalnih kontakata, U slučaju bilo kakvih simptoma neophodno je obavezno testiranje. Mi smo na našoj Klinici testirali sve ležeće pacijente.

Kažite nam nešto o Medigrupi gde takođe radite kao konsultant?

Medigrup bolnica je opšta bolnica sa privatnim porodilištem. Bolnica je najsavremenije opremljena ima odlične uslove za porođaj i negu trudnica kao i tretman visokorizičnih trudnoća. Pored stalno zaposlenih iskusnih lekara ima i za konsultante profesore ginekologije i akušerstva sa medicinskog fakulteta.