KABARE PANDEMIXUS ili o teatru i pandemiji iz ugla BirdLand Theatre


BirdLand Theatre iz Toronta vode bračni i umetnički par Zorana Kydd, osnivač i umetnički producent, i Stefan Džeparoski, reditelj i kreativni producent.
BirdLand Theatre je Torontu dao pozorišne hitove “The Last Days of Judas Iscariot”, “Assassins”, “Gruesome Playground Injuries”. I upravo je njihova produkcija mjuzikla “Assassins” proglašena za najbolju produkciju protekle decenije u Torontu. Njihova strast i entuzijazam su ih doveli i do Off-Broadway gde su uspešno producirali u 59E59 Theatre.
Njihov put i rad se ne zaustavljaju ni tokom pandemije.
Ovo je kratak razgovor sa Zoranom i Stefanom na temu teatra i pandemije.
U Decembru 2020 BirdLand Theatre je proslavio osamnaest godina postojanja?
December messec 2020. godine je predstavljao kraj jedne godine, jedne decenije, ali je isto bio i mesec proslave za BirdLand Theatre. Naše pozorište je napunilo osamnaest godina. U tih osamnaest godina osvojili smo brojne nagrade i saradjivali sa izuzetnim kandskim umetnicima. Nova decenija dvadesetprvog veka otpočinje uz veliku društvenu i ekonomsku promenu, a za nas predstvalja korak u nove oblike stvaranja i pozorišne produkcije. Nakon osamnaest godina postojanja, nagrada, Off- Broadway uspeha, i medjunarodnih saradnji sa brojnim umetnicima i kompanijama BirdLand je spreman za novo i drugačije pozorište. U ovoj 2021. godini plan je bio da osamnaest godina postojanja proslavimo produkcijom komada “ARCHDUKE” američkog dramskog pisca Radživa Džozefa. “ARCHDUKE” je fantastična priča o Gavrilu Principu, mladosti koja se nije desila i početku Prvog Svetskog Rata. U ovom momentu postavljamo novi model rada za BirdLand Theatre, i otkrivamo nove projekte koje ćemo raditi tokom i nakon pandemije.

Šta će biti sa teatrom i šta vama najviše nedostaje tokom ovih meseci pandemije?
Ono što je ova kriza pokazala je koliko je teatar adaptivan i koliko se brzo pozorišni umetnici prilagodjavaju novoj situaciji. Ova kriza je put ka preporodu pozorišta. Kroz nju će pozorište doživeti preporod. Sada smo svedoci kako tehnologija i digitalni pristup menjaju načine promišljanja i stvaranja pozorišta. Postupak koji se do pre samo malo više od godinu dana smatrao eksperimentalnim sada je nužnost. Sada se govori o virtuelnom teatru, o uključivanju novih tehnologija u kreativni proces od samog starta. Ovaj kratak period je doneo jako veliki broj umetničkih inovacija u pozorištu. To iskustvo i te inovacije će se preneti u rad pozorišta i nakon pandemije. Pozorište je sada nosilac jedne drugačije socijalno-tehnološke inovacije i transformacije. Ova kriza je donela pozorištu priliku da preispita i redefiniše svoje mesto i ulogu u ekologiji sada već post-kapitalističkog sistema Severne Amerike. Mi u BirdLand Theatre imamo jaku dozu optimizma u pogledu kako će se teatar razvijati. Naravno ovaj momenat je jako bolan i težak za brojne pozorišne umetnike i kompanije. I to se ne sme zanemariti, ali isto tako ne sme se živeti i trajati u tom momentu bola. Paradoksalno ova kriza je pozorištu bila neophodna ne bi li ono stvorilo novu budućnost za sebe. Sada imamo priliku da stvorimo budućnost, umesto da nas ona iznenadi. Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji u umetničkom smislu mi smo u tačci nove avangarde. Možda će se na Zapadu pojaviti novi Dadaizam, a u Srbiji će se pojaviti novi Zenitizam i novi Ljubomir Micić.
Pozorište je umetnost kolektiva. Mogućnost stvaranja tog kolektiva je uzurpirana ovom krizom. Naravno kolektiv se sada stvara u realmu interneta, digitalne trnasfromacije i kreacije. Ali, nama jako nedostaje mogućnost direktnog kontakta sa kolegama. Prilika da stvaramo i radimo zajedno. Pozorište je podjednako umetnost emocije, intelekta ali i telesnog kontakta. Fizički kontakt je sada onemogućen i kroz tu nemogućnost rodiće se nove forme koje će uticati i promeniti pozorište u narednih dvadeset, trideset godina.

Duboko verujemo da ukoliko umetnik ne vidi put, onda verovatno puta i nema. Ova kriza duhovne i fizičke izolacije je pokazala da umetnici tvrdoglavo ukazuju na put kojim treba ići. Mi u pozorištu prolazimo kroz tihu revoluciju koja će se završiti novom renesansom pozorišta.
Život, Teatar i Pandemija?
Naš privatni i profesionali život je povezan. Možda nikada nismo ni pravili razliku izmedju profesionalnog i privatnog života. Jer za nas pozorište je životni poziv. To nije posao koji se radi od 9 do 5. Pozorište je u središtu svega što radimo. Pandemija je naravno uticala i na nas kao porodicu i kao pozorišnu kompaniju. Tokom svih ovih meseci izolacije upućeni jedno na drugo više nego ikada otkrili smo o sebi mnogo i uvideli kuda želimo da se krećemo profesionalo u budućnosti. Ovaj momenat nam je da neočekivani dar da sagledamo koliki smo put zajednički prešli i kuda želimo da idemo u budućnosti. Centar tog intimnog procesa koji će se neminovno manifestovati u budućim produkcijama je naša ćerka. Zoe je vrlo svesna profesije svojih roditelja. Već sa svoje četiri godine imala je priliku da bude prisutna na Off-Broadway probama naših predstava u Njujorku. Radoznala po svojoj prirodi prihvatila je rad u pozorištu kao poziv na igru i istraživanje vlastite kreativnosti. Naš život je otvoren pred Zoe. Ona je upoznata sa našim uspesima ali i teškim trenucima. Ova situacija je naravno specifična i nova za nju koliko i za nas. I ona je vrlo svesna koliko protekli meseci odstupaju od svega što je ona znala i videla o nama pre pandemije. Zarobljeni u ovom vakumu bez vremena mi joj otkrivamo detalje o našim životima koje ona nije znala i koje ranije nije mogla da razume. Zoe je trenutno zauzeta svojom on-line školom. Svaki dan je angažovana od 9 sati ujutro do 3 sata popodne. Deca uče i razmenjuju svoja iskustva u jednom eksperimentu koji se nametnuo kao neminovnost promene edukativnog sistema. Ideja “za tvoje dobro” je postavljena kao opravdanje za ovaj eksperiment. Lišena direktnog, fizičkog i socijalnog kontakta deca razmenjuju informacije i

konstruišu emocije iz mnogo racionalnije perspektive (što ne znači tačnije perspektive). Rezultat ovog eksperimenta će se videti relativno brzo. Ali izvesno je da nakon njega povratka na sistem i metodologiju školstva koju smo znali pre pandemije neće biti.
BirdLand nakon pandemije?
Tokom ovih meseci imali smo vremena da iz novog ugla sagledamo projekte koje smo želeli da uradimo. Projekat “ARCHDUKE” koji smo pomenuli je zamišljen kao naš prvi u kome bi koristili nova dostignuća digitalne tehnologije kao što su hologram, augmentovana i virtuelna realnost. Mi i dalje verujemo i osećamo da je ovo pravi trenutak za priču o Gavrilu Principu. Usled neizvesnosti kada će se pozorišta ponovo otvoriti razmišljamo o formi Digitalnog Teatra kao načinu da realizujemo ovaj projekat. BirdLand Theatre je u saradnji sa mladim kreativnim start-up iz Beograda @plots.plays organizovao sedmonedeljnu radionicu kretivne meditacije The Seven Cycles of You. Radionicu je kreirao i vodio moj suprug reditelj Stefan Džeparoski. Radionica je imala lep odziv i planiramo da je ponovo ponudimo u Kanadi i Srbiji. @plots.plays su vrlo inventivan start-up koji je kreirao platformu PlayBox preko koje je moguće gledati predstave iz Srbije bilo gde u svetu. Više informacija o tome može se naći na njihovom Instagram nalogu @vasepozoriste. Takodje Birdland Theatre je podržao tokom pandemije njihov multimedijalni projekat Hopscotch čiji je kreativni producent Stefan. Projekat je bio predstavljen na on-line Social Distancing Festival i globalna publika je imala prilike da ga vidi. Takodje u momentu pre pandemije saradjivali smo i sa mladom organizacijom iz Beograda Artepunkt na projektu “Mari(j)a is Everywhere” inspirisanim sa dva komada dramkse spisateljice našeg porekla Marie Milisavljević iz Nemačke. Maria je jedan od najprogresivnijih glasova nove dramaturgije u Evropi. Stefan je on- line u saradnji sa rediteljem Dejanom Jankovićem u Beogradu režirao segment ovog projekta.

Trenutno razvijamo igrani filmski projekat i digital theatre projekat #Metahuman. Kada se studija otvore i kada ponovo budemo u mogućnosti da se okupljamo u grupama većim od pet ponudićemo Torontu edukativni program kreativnog življenja The Pop Up Academy for Creative Living. Program je namenjen svima koji žele da istraže i osveste kreativnost kao način življenja. Pop Up Academy for Creative Living je otvorena svojim programom deci, mladima i odraslima.
BirdLand Theatre je uvek aktivan i uvek ima planova i kreativnih ideja.
Nakon osamnaest godina postojanja BirdLand Theatre radi na tome da dobije svoje stalno gnezdo u Torontu. Svoj prostor za rad i kreativni susret.
Šta na kraju pandemije?
Ako na ovu situaciju gledamo samo iz perspektive straha onda nismo ništa naučili. Izaći iz perioda pandemije i ne naučiti ništa o sebi, drugima, zajednici i društvu znači pretvoriti ovo iskustvo u još samo jednu bolnu uspomenu. Mi smo sada tu u konfliktu sa sobom i svetom koji smo mi stvorili. Ono što učimo je da je drugačiji svet moguć i neophodan. U strahu uvek ostajemo mali i bivamo na kraju sami.
Jedan drugačiji svet koji neće biti vodjen strahom.