Kuda ide ovaj svet

Nedeljni newsletter MI MAGAZINA

CROSSROAD FILMS FESTIVAL ONLINE Hrvatski, makedonski i crnogorski filmovi, kandidati za Oskara biće prikazani online na 4. CROSSROAD FILMS FESTIVALU od 24.februara do 7. marta.

Scena iz filma VRBA Milča Mančevskog

KUDA IDE OVAJ SVET
Jedna od nerešenih misterija COVID-19 je prag imuniteta stada. Hoće li virus samo odumreti kada se vakciniše 65% stanovništva? ili 75%? 90%? Čini se da još niko ne zna. Kao što Tristin Hopper ističe, svaka bolest je različita i dosadašnja indikacija je da će se ovaj virus samo širiti. To sada otkrivaju u Njufaundlendu, gde čak i glavni izborni starešina poziva na odlaganje subotnjih pokrajinskih izbora. To što nekoliko varijanti virusa sada počinje da se provlači kroz zemlju, takođe ne daje puno optimizma.

S porastom potražnje za vakcinom COVID-19, Manitoba se povukla iz nacionalnog procesa nabavke u pokušaju da osigura sopstvenu zalihu, najavljujući u četvrtak sporazum o kupovini dva miliona doza moguće        vakcine koji je u fazi izrade u Calgariju.

Na konferenciji za novinare, premijer Manitobe Brian Pallister rekao je da njegova provincija ima sporazum za dva miliona doza koje je napravila Providence Therapeutics, koja je upravo započela prvu fazu ispitivanja na ljudima.

Pallister je rekao da se nada da bi klinička ispitivanja i savezno odobrenje mogli biti završeni već na jesen.

„Kao vlada, moramo učiniti sve da zaštitimo Manitobiance od ovog smrtonosnog virusa. Ova pandemija je maraton, nije sprint. Vakcine su nam potrebne prošle godine, vakcine su nam potrebne ove godine, vakcine su nam potrebne u godinama koje dolaze “.

Vest dolazi kada se stvari oko zaliha vakcina sve više zaoštravaju zbog problema proizvodnje u Evropi. Više premijera kanadskih provincija su optužili saveznu vladu zbog, kako kažu, neuspeha u obezbeđivanju dovoljne količine vakcina.

‘Providence Therapeutics’ započeo je prvu fazu ljudskih ispitivanja svog kandidata za vakcinu krajem prošlog meseca. Kao i globalni lideri Moderna i PfizerProvidence koristi ono što se naziva mRNA za stvaranje svoje vakcine.

Prema Pallister-u, kompanija će se udružiti sa proizvodnom kompanijom u Manitobi i mogla bi da primeti doze do kraja godine, čekajući savezno odobrenje.

Relativno nova tehnologija, mRNA podstiče ljudske ćelije da prave sopstvene proteine od spiralnih virusa koronavirusa, koji zauzvrat uče ljudsko telo da se bori protiv buduće infekcije.

Iako je savezna vlada kompaniji dala čak 4,7 miliona američkih dolara za prvu fazu ispitivanja na ljudima, nije prethodno kupila nijednu dozu vakcine.

Kanada ima ugovore za sedam različitih vakcina protiv COVID-19, uključujući verziju biljnog porekla koju je napravio Medicago iz Kvebeka.

DEMOKRATE PROTIV TRAMPA  Amerika pod Trampom postala je manje slobodna, manje ravnopravna, više podeljena, više sama, dublje u dugovima, močvarnija, prljavija, podlija, bolesnija i mrtvija. Takođe je postala zabluda. Nijedna od Trampovih godina na vlasti neće biti trajnije destruktivnija od njegovih 25.000 lažnih ili obmanjujućih izjava. Izuzetno raširene društvenim medijima i kablovskim vestima, one su kontaminirale umove desetina miliona ljudi. Trampove laži zadržaće se godinama, trujući atmosferu poput radioaktivne prašine., piše magazin “Atlantic”

Tajm je objavio, reklo bi se, skandalozan tekst koji govori o zakulisnim radnjama i zaveri koja je pripremana godinama za rušenje Donalda Trampa. Demokrate su radile sistematski na udruživanju biznis titana i korporacijaskog kapitala sa “radničkom klasom” tj Američkom unijom siundikata (koja broji preko 12, 5 miliona članova). U članku se i navodi “priznanje” da je sindikat bio povezan sa akcijama BLM u masovnim protestima. Društvene mreže su bile pod pritiskom i primorane su od demokrata da budu protiv Trampa. Sa druge strane Tramp je optuživan svakodnevno za opstrukciju demokratije, autokratiju i populizam. Demokrate su predstavile ceo narativ kao da je opšte dobro protiv Trampa opravdano čak i kada jeto bilo protiv Ustava. Ceo članak možete pročitati na linku OVDE, a pojavio se u Tajmu od 15. februara. The Secret History of the Shadow Campaign That Saved the 2020 Election

REPUBLIKANCI SE LOME  Bivši predsednik Donald Tramp možda je konačno ‘slomio’ Republikansku stranku i doveo je do pucanja. Prema Reuters-u, više od 120 moćnih bivših republikanaca okupilo se prošlog petka na Zoom-u kako bi formirali novu anti-Trampovu otcepljenu stranku. U izveštaju se navodi da su se na poziv odazvali bivši izabrani republikanci, kao i bivši zvaničnici republikanskih administracija u protekle četiri decenije. Još neimenovana stranka bi se navodno kandidovala na platformi „principijelnog konzervativizma“, a na nekim trkama bi postavila svoje kandidate, a na drugima podržavala republikance desnog centra ili demokrate. Evan McMullin, bivši glavni direktor politike Republičke konferencije House-a, rekao je da je bio domaćin Zoom poziva nakon što su on i drugi bivši zvaničnici GOP-a odlučili da više ne mogu tolerisati dalje Trampovo držanje stranke. Upitan o okvirnim planovima, Trampov portparol Jason Miller rekao je: „Ovi gubitnici napustili su Republikansku stranku kada su glasali za Joea Bidena.“

Bajden je optužio Trampa za veliku smrtnost, koja je mogla biti izbegnuta. Otprilike 40% smrtnih slučajeva od koronavirusa u zemlji moglo je biti sprečeno da se prosečna stopa smrtnosti Sjedinjenih Država poklapa sa ostalim industrijskim zemljama, pokazalo je novo izveštavanje Lancetove komisije.  Iako je Lancetova komisija za javnu politiku i zdravlje u Trampovo vreme krivila „nesposoban i nedovoljan“ odgovor bivšeg predsednika Donalda Trampa na COVID-19, u njihovom izveštaju se navodi da su koreni lošeg zdravstvenog ishoda u zemlji mnogo dublji.

Broj slučajeva COVID-19 raste u Torontu i ostatku Ontarija.

Evo najnovijih brojeva zasnovanih na podacima koje je prikupio Torstar, koji koristi evidenciju informacija koje su objavile jedinice javnog zdravlja širom pokrajine.

U Torontu, od 11. februara: 101 novi slučaj, za ukupno 91.469 slučajeva do danas i 2.534 smrtnih slučajeva.

U Ontariju, od 11. februara: 1.261 novi slučaj, za ukupno 287.256 slučajeva do danas i 6.623 smrtnih slučajeva

SRBIJA  Torlak bi već za dva, tri meseca mogao da proizvodi ruske „Sputnjik Ve“ vakcine, izjavio je srpski ministar za inovacije Nenad Popović nakon što je i odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.
• “Cilj mi je da američka Kongresna biblioteka ukine praksu kategorizovanja srpskih knjiga kao – hrvatske literature”, kaže novi vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.
• Čuveni ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov posetiće Beograd i spomenik Stefanu Nemanji koji je sam stvorio, saznaje Sputnjik.

DIJASPORA.  Teslina naučna fondacija iz Amerike održaće sutra tradicionalnu godišnju konferenciju na kojoj će se govoriti o istraživanju „Teslin narod“ posvećenom otkrivanju problema i pronalaženju rešenja u povezivanju Srba u dijaspori sa maticom.
Povodom Dana državnosti Republike Srbije, Nijagarini vodopadi biće osvetljeni u bojama srpske zastave 15. februara 2021. godine, od 22 do 22:15 časova.

Događaj možete pratiti uživo na na Live camera na sledećem linku Niagara Falls Live Cam 

Film Reditelja Gage Antonijevića “Dara iz Jasenovca” nije ušao u uži krug od 19 filmova koji su kandidati za Oskara. 

Posle kontraverznih i nefilmskih prikaza u “Varajetiju” i “LA Tajmsu” o filmu, reditelj Predrag Gaga Antonijević nije iznenađen što je njegov film izostao sa liste nominovanih za nagradu Oskar. Za Sputnjik kaže da je znao da je politički napad na film zapravo bio poljubac smrti i kraj svake priče o nagradama.

Negativne kritike o filmu „Dara iz Jasenovca“, objavljene u „Los Anđeles tajmsu“ i „Varajetiju“, postigle su nešto što nije bila namera njihovih autora, a to je da se ljudi podignu, pobune i da se zanimaju za taj film, kaže novinar iz Čikaga Antonije Kovačević, povodom peticije koju su pokrenuli Srbi u Americi u vezi s tim kritikama.

„Da je neko napravio kritički tekst na temelju onoga što film u umetničkom smislu nudi svakako bi bilo mnogo manje polemike o takvoj kritici. U ovom slučaju, kad vidite da je politika naglašena, od prve rečenice postoji sumnja da iza ovoga stoji nečiji drugi interes. Da li je to interes države čije se današnje bivstvovanje u EU, možda, loše prelama kroz prizmu istorije te države koja je prilično uprljana tim nacističkim periodom između 1941. i 1945. godine, da li je protiv ovog filma lobirano po toj državnoj liniji, ili je to stvar nekakvih privatnih odnosa koji su doveli do toga da neko prosto proglasi sebe moralnim svetonazorom, te da govori o jednom zločinu koji se svakako dogodio?“, pita se Antonije Kovačević.

U američkim bioskopima istovremeno se prikazuje i film „Quo vadis, Aida” bosanske autorke Jasmile Žbanić, koji je ušao u sledeći krug izbora za „Oskara“, a bavi se zločinom u Srebrenici počinjenim „na istom prostoru na kojem je počinjen i jasenovački“. 

Glumac Ivan Jevtović kaže da je zbog uloge u predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” dobijao uvrede i pretnje preko interneta.
____________________________________________________________
Prijavite se na SVET OKO NAS, nedeljni newsletter ovama i nama na mimagazin20@gmail.com
Prijavite se na YouTube kanal NENAD TORONTO I saznajte različita mišljenja o svetu i turbulentnom vremenu u kome živimo. Sponsor   https://www.mymississaugachrysler.com/
____________________________________________________________
Nenad Stankjović