ОТАВА – Композиторка Ана Соколовић и карикатуриста Душан Петричић проглашени су за личности 2011. године у српској дијаспори у Канади.

Душан Petricic_DusanПетричић скоро две деценије живи и ради у Торонту, објављује радове у највећим северноамеричким  листовима и магазинима и илуструје књиге. Његова изложба и књига „Мој Торонто” (My Toronto) један је од  најзначајнијих догађаја у тој области у Канади.

Ани Соколовић Квебечко друштво за савремену музику ове и идуће године приређује омаж извођењем готово  целокупног опуса од 40-ак композиција на 80 концерата широм Канаде, укључујући и велике симфонијске  оркестре.

Тиме је Соколовићевој указана част без преседана у историји канадске класичне музике, јер су претходна два  омажа посвећена двојици савремених квебечких композитора, једном постхумно и једном ветерану старијем  од 80 година.

На листи оних који су обележили годину на истеку су и књижевник Давид Албахари, модна креаторка Вања Васић, скијашки организатор Александар Гусев, сликар Виктор Митић, научница Милица Радишић, редитељ Војин Васовић, песникиња Ана Живић и музичке уметнице Јасмина Вучуровић и Ирина Младеновић.

Међу догађајима године у врху је опера „Свадба” Соколовићеве у којој су канадске певачице, певајући на српском језику, један етнички догађај – припрему девојке за удају – подигле на универзални уметнички ниво.

Друга на листи је Петричићева изложба и књига, а листу још чине: ФАТ, алтернативни модни шоу Вање Васић и Весне Перуновић, концерти ансамбала „Коло”, „Опленца”, академије „Бата Марчетић, хора „Кир Стефан Србин” и „Балкан социјал клуба”, изложбе у организацији „Омни фејсиз” (Омни Фацес), изложба и књига „Кишни плес” (Rain Dance) Виктора Митића, као и представа „Љубавник великог стила” – гостовање „Звездара театра” из Београда.

За хуманитарни рад (помоћ угроженим лицима на Косову и Метохији) признање је додељено Радмили Мићић, а за рад у српској заједници са старијим особама Снежани Бошковић.

Избор личности и догађаја године извршила је редакција „МИ магазина” чији је оснивач и издавач Ненад Станковић из Торонта, а у оквиру пројекта „Биографија дијаспоре” којим је ове године представљено 80 исељеника који су постигли запажене резултате у дијаспори и широј канадској јавности.

Добитницима су уручене плакете „МИ магазина” и скулптуре „Српска кућа”, рад вајарке Олге Милић.

Завршна манифестација „Личности и догађаји године” одржана је под покровитељством Генералног конзулата Србије на чијем челу је нови генерални конзул Владимир Павлов, а медијски спонзор био је једини недељник на српском језику у Канади – „Новине” из Торонта.

 

Бета
објављено: 14.12.2011.