На листи оних који су обележеили годину на истеку су и Давид Албахари, Вања Васић и Александар Гусев

ОТАВА – Композиторка Ана Соколовић и карикатуриста Душан Петричић проглашени су за личности 2011. године у српској дијаспори у Канади.

DUŠAN PETRIČIĆ I ANA SOKOLOVIĆ LIČNOSTI GODINE U KANADIДушан Петричић скоро две деценије живи и ради у Торонту, објављује радове у највећим северноамеричким листовима и магазинима и илуструје књиге. Његова изложба и књига “Мој Торонто” (Мy Торонто) један је од најзначајнијих догађаја у тој области у Канади.

Ани Соколовић Квебечко друштво за савремену музику ове и идуће године приређује омаж извођењем готово целокупног опуса од 40-ак композиција на 80 концерата широм Канаде, укључујући и велике симфонијске оркестре. Тиме је Соколовићевој указана част без преседана у историји канадске класичне музике, јер су претходна два омажа посвећена двојици савремених квебечких композитора, једном постхумно и једном ветерану старијем од 80 година.

На листи оних који су обележеили годину на истеку су и књижевник Давид Албахари, модна креаторка Вања Васић, скијашки организатор Александар Гусев, сликар Виктор Митић, научница Милица Радишић, редитељ Војин Васовић, песникиња Ана Живић и музичке уметнице Јасмина Вучуровић и Ирина Младеновић. Међу догађајима године у врху је опера “Свадба” Соколовићеве у којој су канадске певачице, певајући на српском језику, један етнички догађај – припрему девојке за удају – подигле на универзални уметнички ниво. Друга на листи је Петричићева изложба и књига, а листу још чине: ФАТ, алтернативни модни шоу Вање Васић и Весне Перуновић, концерти ансамбала “Коло”, “Опленца”, академије “Бата Марчетић, хора “Кир Стефан Србин” и “Балкан социјал клуба”, изложбе у организацији “Омни фејсиз” (Омни Фацес), изложба и књига “Кишни плес” (Раин Данце) Виктора Митића, као и представа “Љубавник великог стила” – гостовање “Звездара театра” из Београда. За хуманитарни рад (помоћ угроженим лицима на Косову и Метохији) признање је додељено Радмили Мићић, а за рад у српској заједници са старијим особама Снежани Бошковић.
Избор личности и догађаја године извршила је редакција “МИ магазина” чији је оснивач и издавач Ненад Станковић из Торонта, а у оквиру пројекта “Биографија дијаспоре” којим је ове године представљено 80 исељеника који су постигли запажене резултате у дијаспори и широј канадској јавности. Добитницима су уручене плакете “МИ магазина” и скулптуре “Српска кућа”, рад вајарке Олге Милић. Завршна манифестација “Личности и догађаји године” одржана је под покровитељством Генералног конзулата Србије на чијем челу је нови генерални конзул Владимир Павлов, а медијски спонзор био је једини недељник на српском језику у Канади – “Новине” из Торонта.