11 Festival srpskog filma,koji se održava od 2-10 decembra u Torontu, u organizaciji Nenada Stankovića,(na slici desno), sačuvao je svoju čar da gledaocima predstavi raznolike filmove sa interesantnim pričama i nepredvidivim završecima, filmove sa snagom autobiografskog stvaralaštva koji uglavnom ne slede komercijalne recepte. Iako sam video samo polovinu od šest prikazanih filmova, nema sumnje da se radi o značajnim filmskim ostvarenjima.’Tilva Rosh’, Nikole Lezaića priča o mladosti koja okružena sivom realnošću ne želi da, makar i večito destruktivnu zabavu, zameni odrastanjem u život pun beznađa.’Cinema Comunisto’, Mileta Turajlica priča o zemlji koja više ne postoji osim u filmovima i o ‘Avala Filmu’, snu koji je umro.

FILMSKI-FESTIVAL-NENAD-STANKOVIC

‘Kako su me ukrali Nemci’, Miloša Miše Radivojevića priča o jednom detinjstvu u kome je sudbina u ratnoj stihiji uskraćenu roditeljsku ljubav zamenila nežnošću i pažnjom neprijateljskog vojnika.

Osim tematske raznolikosti filmovi se se i tehnički diametralno razlikuju.

‘Tilva Rosh’ je baziran na “home made” and “jackaš-like” sopstvenim amaterskim snimcima glavinh glumaca koje reditelj otkriva na YouTube. Družeći se sa njima tek nešto stariji reditelj, prisećajući se svog dedinjstva u istom gradu, napravio je film koji je na upravo završenom Evropskom filskom festivalu u Berlinu bio uvršten u zvaničnu konkurenciju za najbolji debitantski film.

‘Cinema Comunisto’ odaje dokumentaristički šarm svojstven filmovima ala ‘buena vista social club’. To je vešto sastavljena četrdesetogodišnja priča o Jugoslovenskoj kinematografiji, koja je započela naređenjem Tita, velikog ljubitelja filmova, da se izgradi filmski grad svetske klase. Nekadašnji protagonisti skinuli su maske pa možemo da čujemo iz prve ruke o velikim idealima i zanosima koji su nadomeštali nedostatke znanja i iskustva. U toj priči, pored poznatih režisera i glumaca is tog doba, pojavljuje se i neočekivani junak: Aleksandar Leka Konstatinović, Titov lični kinoperater tokom 32 godine. Njegove su se reči o Titovim pred-premijernim utiscima prenosile sa Briona među učesnike Pulskog festivala kao ‘Vis Major’.

Kada je film ‘Kako su me ukrali Nemci’ označen kao ‘testament’ delo režisera čija karijera traje već više od 40 godina onda to podrazumeva najviši zanatski i umetnički nivo režije i filmsku ekipu koja je okupila vrhunske profesionalce. Film koji obeležavaju fotografija Radoslav Vladića upotpunjenu predivnim stihovima.Za moj lični ukus međutim ima nepotrebno previše nasilja koje je za većinu nas nažalost ‘već viđeno’. Možda se ja ipak previše dobro sećam “Amarkorda’ koji sam gledao pre skoro 30 godina.

“Koliko god pojedini likovi bili loši, reditelj ih nepodeljeno voli”, izjavio je jedan kritičar povodom ovog filma

Festival je okupio jednu ekipu entuzijasta, ljubitelja filma koji su verni posetioci svake godine. Na opšte zadovoljstvo sve je više nekih novih “klinaca” među gledaocima i učesnicima .FILMSKI-FESTIVAL-HOR-KIR-STEFAN

U sklopu festival održana je i “Biografija Dijaspore” projekat promovisanja dostignuća ljudi našeg porekla koji su ostvarili značajne i zapažene rezultate u široj kanadskoj i američkoj javnosti.”Biografija Dijaspore” je ove godine održana pod pokroviteljstvom Generalnog Konzulata Republike Srbije u Torontu a prisutne je pozdravio g. Vladimir Pavlov (na slici sa Ksenijom Jovšić i Nebojšom Đekić), generalni konzul u Torontu. Između 80 uglednih ličnosti koje nas sve čine ovde malo više “kao kod kuće” izbor je pao na:

Dušan Petričić, koji ima svoju olovku koja srcem piše: “My Toronto”(promocija nove knjige i izložba );
Ana Sokolović, kompozitor : opera “Svadba”; David Albahari , akademik i pisac nostalgije;
Vanja Vasić, designer: FAT Alternative Fashon Show;
Aleksandar Gusev, koji godinama okuplja srpski svet željan avantura;
Dr Milica Radišić , profesr na UofT, naučnik koji pravi delove za ‘slomljeno srce’;
Viktor Mitić, slikar koji slika kišom: “Rain Dance” -izložba i promocija knjiga;
Vojin Vasović, reditelj: film “Dašak”;
Jasmina Vučurović, dirigent : Koncert hora ‘Kir Stefan-Srbin”;
Ana Arsić Živić, pisac: knjiga “Malinjak”;
Irina Angelov Mladenović, vođa rok grupe grupe “Ja-Boo” muzička senzacija Toronta.

Voditelja Nebojša Đekić i Ksenija Jovšić čiji ležerni šarm nije zaostajao za njihovom elegancijom samo su upotpunil ovaj prijatan događaj.

FILMSKI-FESTIVAL-KONZUL-PAV

U programu su učestvovali: Martina Govednik, operska pevačica; Hor Kir Stefan pod rukovodstvom Jasmine Vučurović a uz pratnju orkestra Boemi i grupa JA BOO.

Na kraju ovoga teksta, prenosim Vam jednu opasku iz foajea teatra koja me je naterala na razmišljanje. Po završetku filma ‘Tilva Rosh’ u publici je bio tajac, od tuge. Onda neko reče: “Da li je ovde mladima bolje jer im mi roditelji osmišljavamo sve aktivnosti i punimo dan obavezama?”

Osim “globalnog zgrevanja” svuda pluta i neka globalna nesigurnost. Ostaje nam da se uzdamo u onu našu “zajedno smo jači”.

Žarko Klasnja