Dnevnik: Teslina vizija

Oko Tesle se okupljaju ludaci, kažem Dr Neletu Karajliću, dok pričamo o njegovoj drami u stihu o velikog naučniku. “Da li me primate?” odgovara on kao iz topa. To govorim profesoru doktoru Velimiru Abramoviću, velikon Teslijancu, ezoteričaru i zagovorniku nove duhove nauke i fizike.

“Meni srce govori da je dr Nele ok tip”, kaže dr Abramović. Ova kardio dijagnoza dr Neleta, prvog lažnog doktora u Srba, je kao neka vrsta sertifikata i u diskusiji dr Nele Karajlć kao da biva promovisan u novog Teslijanca umetničke provijencije. Dr Karajlić je napisao dramu o Tesli u stihu kao dar za 160. rodjendan velikog naučnika. Scenografija se sastoji od pet ekrana postavljenih u različitim nivoima, na koje se u 5 ravni preko isto toliko projektora stvara trodimenziona filmska slika scene u kojoj se dešava drama. Tu je pored Tesle i Hoover, ondašnji šef Cije, trebalo bi da ga igra – naravno – Bjelogrlić, pa onda Mark Tven koji sa Teslom igra karte (a mogli bi i da prizivaju duhove). Drama je trebalo da ima premijeru u julu u Sava centru, ali je odložena za septembar, oktobar.
Dr Velimir Abramović je autor knjige “Nikola Tesla and Rise of spiritual physics” koja uskoro treba da bude štampana u Severnoj Americi u izdanju Tesla magazina. Abramović je zagovornik “nove ” fizike koja uvodi pojam vremena kao pojam koji rešava probleme zapadne nauke (a Bogami i civilizacije), koja se po profesoru Abramoviću našla u ćorsokaku. Odgovor je Nova Teslina nauka i fizika, kaže profesor.
Duhovnost se uvodi u fiziku i nauku preko hipoteze vremena. Ne postoje prošlost i budućnost: to su samo slike. Postoji samo večna sadašnjost. U geometriji je tačka manifestacija vremena, a cela priča dovodi na kraju do zaključka da se beskonačnost može deliti samo u zlatnom preseku. Profesor Abramović je i filozof po obrazovanju, te tim svojim putem dokazuje i da, na primer, krst ima fizičku moć. Današnja nauka je spoj moći i neznanja, a naučnici, kako kaže, jedan od najkorumpuranijih delova društva.
Sećam se kad sam pre dvadeset i kusur godina radio na FDU, gde je profesor Abramović predavao estetiku, kako bi studenti sa razdraganošću a i čudjenjem, govorili da je “Velja 90 odsto vremena na času pričao o Tesli”. Danas će vam on ozbiljnom argumentacijom dokazivati da izmedju estetike i Tesle postoji znak jednakosti .
Tesla je, ipak, još uvek underground heroj. Sa druge strane o Tesli se zna jako malo, mada bi ga naši ljudi rado proglasili za sveca. Profesora Abramovića oficijelne vlasti ne vole i prišivaju mu svakakve epitete. Kada sam ga prošle nedelje pitao šta misli o Patrijarhovoj izjavi, najavi da se Teslina urna premesti iz Muzeja u Hram Svetog Save, lakonski mi je odgovorio: “Nevidljiva ruka Univerzuma to neće dozvoliti”.
Organizovao sam početkom juna gostovanje William Terba (86) u Kanadi. Za pet dana obišli smo pored Toronta i Kičener, Hamilton i Nijagarine vodopade.
Reč je jedinom živom potomku Nikole Tesle, po grani Trbojevića, i verovatno jedinom živom čoveku koji je sreo Nikolu Teslu. Imao je g. Terbo tada 9 ili 10 godina. Susret je bio u Njujorker hotelu i g. Terbo se seća da ga je Tesla poljubio i pomilovao po kosi, što za Teslu bilo neuobičajeno i u najmanju ruku čudno, kada se zna da je kompulzivno koristio i po 18 salveta kojima je brisao escejg kada je ručavao. Pitam ga za Teslin glas i kako tumači činjenicu da u eri radjanja zvučnog filma nije sačuvan ni jedan snimak Nikole Tesle. Odgovara da se seća Teslinog glasa i da je pogrešna tvrdnja da mu je glas bio piskav, te da se ne bi iznenadio da se jednog dana pojave snimci koji će biti pronadjeni na tavanu nečijeg pradede.
Dok sedimo u “Hemingveju” u Yorkville-u, pitam ga o burnoj mladosti i ženama i činjenici da se oženio kasno, pre 15 tak godina sa isto toliko mladjom suprugom Bojanom. Govori glasom iskusnog muškarca o svojoj klasifikaciji žena i kako je lakše osvojiti lepu ženu. Ali ovaj deo priče, kako mi je rekao, nije za javnost i za recept se morate obratiti lično Teslinom nećaku.
Kažem mu da nije dobro da se pitanje urne postavlja na teren dnevne pilitike i on se slaže, povodom želje i nastojanja Crkve i države da urnu sa Teslinim pepelom preuzmu iz Muzeja u Beogradu. Gospodin Terbo je danas veoma oprezan kada govori o tome. Pre oko dve godine dana kada su ispred Muzeja Nikole Tesle u Beogradu bile demnostracije protivnika seljenja Teslinog pepela iz Muzeja bio je decidirano protiv da urna bude postavljena izmedju Hrama i Narodne biblioteke. Danas, posle susreta sa  Patrijarhom Irinejom i predsednikom Nikolićem, Terbo koristi oprezan diplomatski rečnik. Svestan je političkog konteksta cele priče. Prošle godine, prilikom premijere filma “Tower to the People” u Sava centru rekao mi je : “Moj cilj je da spustim loptu, i da priču dovedem na teren razuma”.
Razgovaram sa Sladjanom Milošević, rock zvezdom naše mladosti, od koje nam je svima “kada prodje zastajao dah”.  Sladjana Milošević je danas i autor enciklopedijskog dela “Civilizacija i žena – Muška žena”. Reč je o enciklopedijskom  delu u dva toma sa  više od 1700 stranica, pisanog 11 godina. Ali se, kako kaže, niko se za time “ne okreće”. Čudan svet. Zanimaju ga samo “neke lepe žene”, kaže Sladjana Milošević. Njen dokumentarac “Nikola Tesla – inventions” prikazan je pre razgovora sa Viljemom Terbom u Regant Theatru. Ona ima spremam projekat izgradnje Teslinog tornja i zalaže se da urna bude u budućem Teslinom Hramu. Oprezan je i direktor Muzeja Branimir Jovanović, koji me, na moju opasku da bi Sveti Sava trebalo da bude u Hramu Nikole Tesle proglašava ateistom.
Veroslav Vic Djurdjević je, kako stoje sada stvari, čovek koji je za nas obeležio ovu godinu. On je osnovao “Nikola Tesla Educational Corporations” u Hamiltonu i izdejstvovao kod gradskih vlasti da se deo Burlington ulice koja izlazi na auto put za Nijagaru, preimenuje u Nikola Tesla Bulevard. Ta organizacija je za dva meseca prikupila oko 200 hiljada dolara donacija za postavljanje znakova sa Teslinim imenom. Dobar deo tog novca ostaće za stipendije studentima. Stipendije će nositi Teslino ime. Ovim auto putem, inače, dnevno prodje 250 hiljada ljudi, koji će videti te znake i veliki broj će se zapitati ko je Nikola Tesla. Sa Vikom Djurdjevićem razgovaram o direktnom prenosu svečane ceremonije otvaranja Bulevara Nikole Tesle koje će realizovati Tesla Magazine na internetu 10. jula ove godine.
U Los Andjelesu Zoran Pilot vodi internet platformu Teslavizija (Teslavision.tv). On zna mnogo o Tesli, ali je njegova internet televizija zapravo Teslina vizija. On pokušava da od dijaspore napravi “svesno biće” koje će spoznati smisao zajedničkog bitisanja na ovim prostorima. Razgovaramo često ovih dana o tome, a slažemo se da svi Teslijanci samo tumače svet i Teslu, a da jedino Velja Abramović odlazi korak dalje, i, da se tako marksistički izrazim, pokušava da taj svet dopuni i promeni po Teslinim vizionarskim zakonima.