“Dnevnik mašinovodje” otvara Festival u Torontu

16. Festival srpskog filma u Torontu

cropped-Dnevnik-Masinovodje-Plakat-Srpski.jpg

16. Festival srpskog filma u Torontu ove godine održava se od 3. do 13. novembra.  Na dosadašnjih 15 festivala prikazano je preko 100 naših filmova koje je videlo više od 35 hiljada gledalaca, što po medijima u Srbiji, ovu kulturnu manifestaciju svrstava u red najvećih  promocija naše kulture u rasejanju. Toronto Serbian Film Festival se održava uz pomoć malih i srednjih biznisa iz Toronta i okoline.

Srpski kandidat za Oskara, film Miloša Radovića DNEVNIK MAŠINOVODJE, otvoriće ove godine Festival srpskog filma u Toronu.

Ovogodišnji Festival je posvećen pokojnom Draganu Nikoliću koji je svojevremeno bio gost Festivala sa filmovima “Zona Zanfirova” i “Lavirint”.
Na Festivalu će premijerno biti prikazan i najnoviji film Emira Kusturice “Na mliječnom putu”, što će biti severnoamerička premijera ovog filma.

Pored filma “Dnevnik mašinovodje” biće prikazani i filmovi “Dobra žena” Mirjane Karanović,  “Zemlja bogova” Gorana Paskaljevića, “Burek” Vladimira Nikolića, “Braća po babine linije” Radoša Bajića, “Heroj i kazna” Nebojše Pajkića i Ilije Labala, “Čujte Srbi” Gorana Vukčevića, “Magija scenografije”, dokumentarni film Slobodana Ivetića, napravljen povodom dodele Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke našem najvećem i svetski priznatom scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću, kao i kratki filmovi Vladimira Paskaljevića i naših mladih sineasta sa ovogodišnjeg TIFF-a.

Festival novog srpskog filma je prviu put održan decembra 2001. godine u organizaciji ArtBiz Communications iz Toronta i pod pokroviteljstvom MI MAGAZINA (glasila nove emigracije). Na dosadašnjih petnaest festivala prikazana je gotovo celokupna novija produkcija srpske kinematografije. Festival se održava svakodnevno uz prateće kulturne sadržaje koji animiraju naše ljude i promovišu našu kulturu i govore o identitetu nasih ljudi. Ove godine ćemo imati niz kulturnih manifestacija, medju kojima je i gostovanje Nine Živančević, pesnikinje i profesora sa Sorbone sa novom knjigom pod naslovom “Cmok” i predavanjem “O Milošu Crnjanskom i filmu”, te gost iz Montreala Mark Leger koji se bavio i jugoslovenskim i srpskim filmom. Gosti su i Goran Vukčević reditelj iz Novog Sada sa filmom “Čujte Srbi” dokumentarcem o Arčibaldu Rajsu, te Martin Candir, fotograf sa najlepšim slikama Hilandara, čija će izložba biti otvorena 28. oktobra u Konzulatu Srbije u Torontu. U goste Torontu dolazi i producent “Košutnjak Filma” sa najavom velikog projekta igranog filma o Svetom Savi po romanu Milovana Vitezovića.

Festival ima dvojaku ulogu: da zadovoljava kulturne potrebe naših ljudi, kao i da prezentira naše kulturne vred- nosti široj kulturnoj javnosti u Torontu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Tako su ranijih godina naši filmovi reprizirani i u Kičeneru, Otavi, Vankuveru i Čikagu. Festival sponzorišu uglavnom mali biznisi i pojed- inci. Festival koncepcijski daje pregled filmske produkcije iz prethodne godine. Na Festivalu se pored igranih prikazuju i dokumentarni filmovi.

Na preko 100 projekcija domaći film je videlo preko 35.000 gledalaca, što Festival srpskog filma u Torontu svrstava u red najvećih kulturnih manifestacija u dijaspori.
Planira se da u programu 16. Festivala srpskog filma ove godine bude najmanje 8 filmova najnovije produkcije srpske kinematografije koje će pratiti gosti Festivala.

Festival je do sada imao goste koje čine glumci, producenti i filmski radnici. Tako su u Kanadi, izmedju ostalih gosti Festivala bili Goran Marković, Nebojša Glogovac, Paulina Manov, Zoran Cvijanović, Radomir Andrić, Dragan Nikolić, Katarina Radivojević, Miroslav Lekić, Aleksandar Ćirić, Miodrag Mitić, Slobodan Ivetić, Branislav Trifunović, Kalina Kovačević, Srdjan Koljević, Svetislav Bata Prelić i Dragan Bjelogrlić.

Festival se finansira samo od ulaznica i donacija malih i srednjih biznisa. Tako smo mi već 16 godina, zahvaljujući entuzijazmi i skromnoj pomoći naših malih biznisa uspeli da srpsku kulturu i film stavimo na kulturnu mapu Toronta.