DELIRIJUM TREMENS Gorana Markovića na 19. Festivalu srpskog filma u Torontu

Fenomenalni film Gorana Markovića posvećen Peci Ejdusu

7-10. novembar 2019. Toronto

kratki sadržaj

Dagi je slavni glumac koji nastupa u pozorištu, na filmu, televiziji radeći pri tom i kao profesor glume na fakultetu. On ne zna za meru i svoj radoholizam ublažava ogromnim količinama alkohola koje svakodnevno konzumira. U jednom trenutku, njegov organizam popušta i on dospeva u bolnicu sa simptomima delirijum tremensa. Tu doživljava razne halucinacije ne shvatajući gde se nalazi. Delirično stanje mu stvara privid nerealnog sveta u kome on nastavlja život koji je vodio pre dolaska u bolnicu.

Kada izađe iz deliričnog stanja, Dagi se suočava sa surovom realnošću. U pozorištu, gde je trebalo da nastupi u Čehovljevom “Galebu”, zamenjen je drugim glumcem, iz popularne tv serije u kojoj nastupa je izbačen, a ljubavnica, mlada glumica ostavlja ga zbog izvesnog biznismena koji podseća na kriminalca. U takvom stanju Dagi pokušava samoubistvo. Spašen je u poslednjem trenutku, zahvaljujući trojci bolesnika iz njegove bolničke sobe.

U bolnici se pojavljuje nova osoba. To je Liza, terapeut iz Londona koja praktikuje novu grupnu terapiju namenjenu teškim bolesnicima – psihodramu. Dagijevi drugari iz sobe i deo bolničkog osoblja odmah prihvata učešće u zanimljivom događaju, za razliku od Dagija koji je depresivan i nezainteresovan. On, ipak, posle izvesnog vremena uzima učešće u psihodrami pa njegov slučaj postaje centralni događaj u terapiji.

Počinju da se odmotavaju uzroci Dagijevog alkoholizma. Ispostavlja se da je on zavistan ne toliko od alkohola koliko od glume. Piće je samo sredstvo kojim savladava neutaživu potrebu da glumi od jutra do mraka i da na taj način izbegava stvarnost. Rekonstruišući na sceni Dagijev život, Liza dolazi do njegovog detinjstva u kome se, na samom početku, odigrao naoko  nevažni događaj koji je, međutim, na njega ostavio pogubne posledice. Dagi tako, po prvi put, kao učesnik ali i kao gledalac prisustvuje ključnoj traumi svoga života.