Tenor Goran Dime obeležio 15 godina karijere

Beogradski tenor Goran Dime obeležio je 15 godina svoje profesionalne karijere koncertom “Od Beograda do Toronta preko Sanrema”. Koncert je održao u Betty Oliphant Theatre u Torontu, 5. oktobra. Sala je rasprodata nedeljama unapred, iako srpska zajednica nije pokazala veliko interesovanje za ovaj događaj.

Ovo je peti solistički koncert Dimeta u Torontu. Prvi koncert u “Glen Guld” sali 9. septembra 2006., bio je događaj za sve ljubitelje napolitanske muzike, a premijera programa Frančeska Paola Tostija u istoj sali 2011. godine, učinila je da ovaj repertoar postane njegov zaštitni znak. 

To ne čudi, s obzirom na Dimetovu muzikalnost, izraz i posebnu, toplu boju glasa, ali i na odličan izbor profesora kod kojih se usavršavao – od Gaetana Bardinija (Italija) i Radmile Smiljanić, do Biserke Cvejić i Olivere Jovanović (Beograd).

Iako je još davne 2003. Goran Dime u svom prvom nastupu na maternjem jeziku osvojio nagradu za duet godine na pop festivalu u Herceg Novom (numera “Šta ću tebi ja”), tek nekoliko godina kasnije na nagovor klasik pop producenata Dime počinje da deluje i u tom žanru. 

Ostaće upamćen u svojoj zemlji kao prvi klasično školovan pevač koji je objavio nekoliko spotova sa pop pesmama, a istovremeno, izvodeći i klasični repertoar – dva puta napunio najprestižniju koncertnu dvoranu u Srbiji, beogradsku Veliku salu Kolarčeve Zadužbine (2011. i 2012.).

Uspešno sarađuje sa svojim pijanistom Ivanom Jovanovićem koji takođe živi i radi u Torontu, a i sa producentskom kućom “Akashic Rekords”, za koju priprema novi CD.

“Početak mog muzičkog života u Kanadi obeležilo je snimanje pesama koje se mogu čuti na Youtube: “She”, “Besame mucho” i “Fascination”: http://gorandime.com/music/ Odlučio sam da CD bude na italijanskom jeziku, zvaće se “Dime u Sanremu” i na njemu će se naći hitovi sa ovog divnog festivala. Naravno, koncertna aktivnost ostaće moj prioritet, i očekujem da ću već 2020/21 imati nova evropska gostovanja. Nadam se da je publika uživala i u nastupu moje gošće Meira Alaraj koja ima samo 14 godina i koja je izvela dve numere uz klavirsku pratnju – Igor Vrabac i Ivan Jovanović ” – rekao je posle koncerta Goran Dime.

PR: Marina Bulatović

Foto: Miona Čolović