Predstava “Assassins” medju najboljim u poslednjih 10 godina

Predstava Birdland Theatre pod vodjstvom Zorane Kydd (na slici) “Assassins” svrstana od strane NOW magazine iz Toronta je u 10 najboljih pozorišnih ostvarenja u poslednjoj dekadi.

Assassians ili Atentatori je mjuzikl čuvenog Steven Sondhajma o uspelim i neuspelim atentatima na američke predsednike kroz istoriju. Predstavu je rezirao Adam Brazier. Koncept predstave je baziran na ideji putijuće trupe cirkuskih zabavljača koja je videla i bolje dane. Predstava je osvojila Dora nagradu za najbolju produkciju. I ove godine od strane NOW Magazina je proglašena za jednu od najboljih predstava u Torontu u proteklih deset godina. A kanadska publika je imala prilike da je vidi i u drugim gradovima.

– Mene je uvek privlačila turbulentna američka politička scena, kaže specijalno za MI MAGAZIN Zorana Kydd. Ta scena je svoje najkrvavije poteze krila iza ideje o očuvanju demokratije i američkog načina života. Iz te fascinacije sam odabrala mjuzikl “Assassians” koji zapravo u jedinoj američkoj umetnički autentičnoj formi govori o problematičnoj politici. Ta politika je od Abrhama Linkolna do Kenedija donela brojne uspele i neuspele atentate na američke predsednike. Predstava je nastala iz potrebe da se publici u Torontu, tada pre deset godina, ponudi novo, energičnije i politički hrabrije pozorište. Predstavu je režirao Adam Brazier, sa kojim sam prethodno radila na projektu THE LAST DAYS OF JUDAS ISCARIOT. Adam je jedan od kanadskih najpoznatijih mjuzikl glumaca. On je “Assassians” prišao na način koji je odgovorio umetničkom zahtevu koji sam sebi predstavila kao producent. Takvo razumevanje je kod kritike naišlo ne samo na odličan prijem, već i na podršku koja je predstavu odvela širom Kanade. Nakon osvojenih Dora nagrada tada 2010, predstava je sada na koraku do 2020 stavljena na liste najboljih produkcija u Kanadi u protekloj deceniji, kaže Zorana Kydd.

Sledeći projekat BirdLand teatra ponovo ulazi u sferu istorije i politike. Ovo pozorište radiće komad “Archduke” američkog pisca Rajiv Joseph. “Archduke” govori o Gavrilu Principu, atentatu u Sarajevu i jednoj izgubljenoj mladosti u vrtlogu manipulativne ideologije i politike. Komad će 2020. godine režirati Stefan Džeparoski.

M.M.