Dve decenije srpskog filma u Severnoj Americi

Nenad Stanković

7. februar 2020.

Toronto Serbian Film Festival

Ove godine se početkom novembra Festival srpskog filma (Toronto Serbian Film Festival) održava 20. put. Biće prikazano 8 do 10 domaćih filmova, a filmove će pratiti i druge kulturne manifestacije i razgovori sa gostima.

Festival se održava od 2001. godine. Na dosadašnjih 19 festivala prikazano je preko 140 naših filmova koje je videlo skoro 40 hiljada gledalaca, što po medijima u Srbiji, ovu kulturnu manifestaciju svrstava u red najvećih promocija naše kulture u rasejanju. Toronto Serbian Film Festival se održava uz pomoć malih i srednjih biznisa iz Toronta i okoline.

Festival se ove godine održava u organizaciji kompanije Crossroad Films Canada Inc. koja se bavi distribucijom i promocijom filmova iz Jugoistočne Evrope, kao i kulturnom razmenom sa Severnom Amerikom. Festival novog srpskog filma je prviu put održan decembra 2001. godine pod pokroviteljstvom MI MAGAZINA (glasila nove emigracije).

Na dosadašnjih petnaest festivala prikazana je gotovo celokupna novija produkcija srpske kinematografije. Festival se održava svakodnevno uz prateće kulturne sadržaje koji animiraju naše ljude i promovišu našu kulturu i govore o identitetu nasih ljudi.

Ranijih godina smo imali niz kulturnih manifestacija, medju kojima je i gostovanje Nine Živanović, pesnikinje i profesora sa Sorbone sa novom knjigom pod naslovom “Cmok” i predavanjem sa temom “Miloš Crnjanski i film”, te gost iz Montreala Mark Leger koji se bavio i jugoslovenskim i srpskim filmom. Pretprošle godine smo organizovali tribinu “Film i rat” uz učešće Slobodana Šijana, Lordana Zafranovića i Jasmine Vujnović Milošević, kada je snimljena i specijalna TV emisija koja je emitovana dva puta na RTS. Prošle godine smo organizovali razgovor na temu “Kako snimiti film u Kanadi” uz učešće filmskih stvaralaca iz Srbije i Kanade.

Ana Marija Rossi, Boris Mojsovski, Sanja Živković: Kako se pravi film u Srbiji i Kanadi.

Ove godine je planirano niz kulturnih manifestacija kojima obeležavamo “Dve decenije srpskog filma u Kanadi”. Između ostalog radimo na organizaciji predstavljanja novih knjiga Gorana Markovića i Rajka Grlića i prikazivanju njihovih filmova. U planu je i “Biković Fest” gde ćemo široj kanadskoj publici predstaviti našeg popularnog mladog glumca Miloša Bikovića.

Na Festivalu je održana i Severno-američka premijera filma Emira Kusturice “Na mliječnom putu” uz rekordan broj gledalaca i uz veliko interesovanje publike i šire javnosti u Torontu. Danas razgovaramo sa rediteljem Enirom Kusturicom da u okviru našeg jubileja održi master class na University of Toronto.

Festival ima dvojaku ulogu: da zadovoljava kulturne potrebe naših ljudi, kao i da prezentira naše kulturne vrednosti široj kulturnoj javnosti u Torontu, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Tako su ranijih godina naši filmovi reprizirani i u Kičeneru, Otavi, Vankuveru i Čikagu. U nekim gradovima su posle naših projekcija takodje osnovani festivali srpskog filma. Festival sponzorišu uglavnom mali biznisi i pojedinci.

Festival koncepcijski daje pregled filmske produkcije iz prethodne godine. Na Festivalu se pored igranih prikazuju i dokumentarni filmovi.

Na preko 140 projekcija domaći film je videlo skoro 40.000 gledalaca, što Festival srpskog filma u Torontu svrstava u red najvećih kulturnih manifestacija u dijaspori.

Planira se da u programu 20. Festivala srpskog filma ove godine bude najmanje 8 filmova najnovije produkcije srpske kinematografije koje će pratiti gosti Festivala. Pored toga u Programu Festivala biće prikazani i filmovi autora našeg porekla iz Kanade, USA i rasejanja.

Festival je do sada imao blizu 45 gostiju koje čine glumci, producenti i filmski radnici.

Tako su u Kanadi, izmedju ostalih, gosti Festivala bili Goran Marković, Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Paulina Manov, Zoran Cvijanović, Radomir Andrić, DragancNikolić, Katarina Radivojević, Miroslav Lekić, Aleksandar Ćirić, Miodrag Mitić, Slobodan Ivetić, Branislav Trifunović, Kalina Kovačević, Srdjan Koljević, Svetislav Bata Prelić, Dragan Bjelogrlić, Slavko Štimac, Ana Marija Rosi i drugi.

Festival se finansira od ulaznica i donacija malih i srednjih biznisa. Tako smo mi već 20 godina, zahvaljujući entuzijazmi i skromnoj pomoći naših malih biznisa uspeli da srpsku kulturu i film stavimo na kulturnu mapu Toronta.