Don’t face other people

Coronavirus

Keep moving and don’t face other people
 and police should leave you alone.

Konrad Blek (Conrad Black) tvrdi u tekstu od pre nekoliko nedelja u National Post-u da će veće štete učiniti mere koje vlade preduzimaju protiv korona virusa nego sam virus.
“Svet je podlegao pandemiji histerije, više od virusa”, glasi naslov teksta u National Postu.

– Treba uspostaviti drakonske mere za smanjenje ukupnog broja zaraženih, a time i smrtnih slučajeva, ali stavljanje čitave privrede u karantin i osiguranje imuniteta stanovništva, pre nego što se fokusiranje na ugrožene može naneti više štete nego koristi.

■ Predsjednik Trump je sa druge strane,  ponovo je promovisao upotrebu antimalarijskog leka hidroksiklorokin, nudeći medicinske savete koji su prevazišli ograničene dokaze o njegovoj efikasnosti. “Ja nisam doktor”, ipak je primetio predsednik.
Čak 4.000 ozbiljno obolelih od koronavirusa u Njujorku leči se krajem marta anti-malarijskim lekom hidroksihlorokvinom, kažu državni zdravstveni zvaničnici.
Mediji optužuju Trampa da ima udeo u jednoj od privatnih kompanija koje prizvodi ove lekove. 
U javnosti se čuju tvrdnje da je Trump zatvorio velike firme da bi omogućio biznis privatnim kompanijama za proizvodnju medecinske opreme i drugih “Corona poslova”.
In the United States, General Motors Co. began a similar partnership with American ventilator manufacturer Ventec Life Systems on Mar. 20 to build 10,000 ventilators a month. General Motors of Canada Co. spokesperson David Paterson said GM provided advice to the Canadian initiative based on its early experience with Ventec…

■ Britanski premijer Boris Johnson primljen je u bolnicu, 10 dana nakon što je testiran na pozitivan virus. Potom je prebačen na intenzivnu negu. “Moj život dugujem doktorima i medicinskim sestrama” izjavioo je posle coronavirus tretmana.
■ Kapetan Brett Crozier, koji je smenjen iz komande nosača aviona Theodore Roosevelt usled izbijanja epidemije na brodu, zarazio se, rekli su prijatelji. Kada je njegov naslednik rekao mornarima  da je njihov bivši kapetan bio “ili naivan ili suviše glup”, čuo se neuobičajeni žamor mornara izveštava WSJ.
■ Pandemija je snažno pogodila Nemačku, ali procenat smrtnih slučajeva bio je izuzetno nizak, javlja New York Times.
■ Tigar u zoološkom vrtu u Bronksu je pozitivan na Corona virus, javljaju američki mediji.  Veruje se da je ovo prva poznata infekcija životinja u SAD, rekli su zvaničnici. I ostali tigrovi i lavovi u zoološkom vrtu takođe su se razboleli.

■ Koristeći svoja hitna ovlašćenja, gradonačelnik Toronta John Tori u četvrtak je potpisao novi podzakonski akt kojim se od ljudi traži da se dva metra nalaze jedan od drugog u gradskim parkovima i na javnim trgovima.

Toronto Star donosi istraživanje koje kaže da je 76% Kanadjana dobrovoljno u samoizolaciji zbog Corona virusa. Istraživanje Campaign Research kaže da su ispitanici (uzorak od 2659)više zabrinuti za ekonomski impakt, nego za posledice po zdravstveno stanje nacije.

■ Vozači  gradskog prevoza u Torontu se kale na zatvorene toalete zbog uredbe da se zatvore javni WC.

■ Sankcionisanje kršenja podzakonskog akta u Torontu, koji će biti na snazi najmanje narednih 30 dana, značilo bi krivično gonjenje i moglo bi značiti kaznu do 5.000 dolara.

Grad je takođe zatražio od ministra  pravde Ontario da dozvoli izdavanje kazni na licu mesta od 750 dolara, tako da možete dobiti tiket kao za pogrešno parkiran auto.
■ Toronto Life je objavio Torijev dnevik iz samoizolazije iz koje je dve nedelje upravljao Torontom posle povratka iz Londona sredinom marta.

■  Tramp je Corona virus nazvao “kineskim virusom” i izazvao veliku polemiku i van granica zemlje a i reakciju Kine.
Od tada se čuje sve više priča o tome kako i Kanađani kineskog porekla doživljavaju diskriminaciju na radnom mestu ili da ih se samo nazivaju Kinezima dok su samo na ulici ili u kupovini “, prenosi Toronto Star  reči advokatice Ejvi Go, koja zastupa Kanadjane poreklom iz Kine i Jugoistočne Azije koji se posle objave da je epicentar epidemije u Kini osećaju diskriminisani i ugroženi.
■ U Kentakiju su nadležni prvi put stavili nanognice osobama zaraženim korona virusom koje su prekršile zabranu izlaska iz karantina.
■ “Pastor crkve na Floridi (Florida megachurch) uhapšen je zbog održavanja crkvenih servisa u nedelju u prepunoj crkvi”, javio je Fox News. Duhovna hrana nije isto što i materijalne potrepštine.
Fox News izveštava o tome kako je Rodnei Hovard-Brovne, glavni sveštenik  “The River” crkve u zalivu Tampa, insistirao na održavanju mise jer, kako je tvrdio, ako Valmart može ostati otvoren kao bitan, to može učiniti i njegova crkva. Policija to nije videla tako; uhapsili su ga zbog „nezakonitog okupljanja“ i „kršenja vanredne uredbe za slučajeve naušavanja javnog zdravlja“.