Srdan Golubović: “Otac” • Father

by Sradn Golubović

Toronto Serbian Film Festival 2020. ONLINE
17. decembar 2020.
ONTARIO and QUEBEC

English subtitle

“Otac” je priča o čoveku kome oduzimaju decu zbog njegovog siromaštva. To je priča o gubitniku, otpadniku i poniženom čoveku koji kroz svoje putovanje peške od sela na jugu Srbije do prestonice, sa jednog kraja zemlje na drugi, iz protesta, dostojanstva i želje da se dokaže sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj.

SRDAN GOLUBOVIĆ

Rodjen 1972. god. u Beogradu. Diplomirao je Filmsku režiju na FDU u Beogradu. 2001. godine snima svoj prvi igrani film “Apsolutnih sto” sa kojim je učestvovao u glavnim programima na preko 30 internacionalnih filmskih festivala: San Sebastijanu, Torontu, Solunu, Kotbusu , Roterdamu, Pusanu, Parizu, Palm Springsu, Trstu, San Hozeu….Film je osvojio 10 međunarodnih I 19 domaćih nagrada. 2006. godine snima svoj drugi igrani film “Klopka. Film je imao svoju svetsku premijeru 2007. godine na Berlinskom festivalu i do sada je osvojio 23 međunarodne filmske nagrade. »Klopka« je bila na užem spisku od devet filmova koji su bili nominovani za Oskara za najbolji strani film.
Projekat »Krugovi« je 2010. godine učestvovao u programu Atelje (L`Atelier) koji se održava u okviru Kanskog Filmskog Festivala i osvojio nagradu za najbolji projekat »Arte international Film Prize«. Film je izašao 2013. godine i nagrađen je u Berlinu, Sarajevu, Sijetlu, Sofiji i na drugim festivalima.
Radi kao asistent na predmetu Filmska režija na FDU u Beogradu.

Specijalni intervju sa rediteljom Srdanom Golubovićem: