Najčitanije knjige u Srbiji nabavite u Torontu

Najčitanije knjige u Srbiji nabavite u Torontu

KONTRAENDORFIN – Svetislav Basara $25 (NINOVA nagrada 2020.)

JA TO TAMO PEVAM – Dušan Kovačević $25

REKA SA ČETIRI UŠĆA Siniša Kovačević – $30

DJUBRE Marko Vidojković $25

OSTRVO PELIKANA Miodrag Majić -$25

Basara dobitnik Ninove nagrade za 2020.

Vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova. Detronizacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire.

Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku Andrićeve lestvice užasa.

Nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vencu Basarinih romana koje otvara Početak bune protiv dahija i koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike. 

***
Boris Dežulović (Split, 1964),  zajedno sa Viktorom Ivančićem i Predragom Lucićem, od 1988. godine je u Nedeljnoj, odnosno Slobodnoj Dalmaciji, uredjivao satirični podlistak Feral Tribune,  koji  nakon  1993.  godine  izdaju kao nezavisni satiričko-politički nedeljnik. “Živi i radi u jednom malom ribarskom selu izmedju Trsta i Dubrovnika gde ilegalno peče rakiju, lovi ribu i povremeno zapisuje stvari”, piše u Belešci o autoru u najnovijem, ko zna već kom izdanju romana “Jebo sad hiljadu dinara”.

U romanu “Jebo sad hiljadu dinara” delovi dve vojske – bošnjačke i hrvatske 1993. godine dolaze na istu “genijalnu” ideju da se preobuku u protivničke uniforme kako bi obavili zadatke na neprijateljskoj teritoriji. U kalamburu koji nastaje ne zna se ko je ko i ko na koga puca jer su svi “naši”.

U žižu srpske javnosti Dežulović je ovih dana došao jer je zameniku gradonačelnika Beograda odgovorio “da osim što je glup, ne pazi na času”. Prethodno ga je Vesić napao jer je Dežulović je dao intervju za “Nedeljnik” u kojem je, izmedju ostalog, Beograd okarakterisao kao kasabu, grad koji je “Dubai za siromašne i Jagodina za bogate”, odmah navukavši na sebe salve uvreda. U razgovoru za portal “Nova.rs”

Dežulović je izjavio da se “Beograd sam ubio” i za to “okrivio” nekoliko “ikona” glavnog grada Srbije u koje se, ispostaviće se, ne sme dirati, kao što su Momo Kapor, Bora Djordjević i Minimaks…(Danas)

Najčitanije knjige u Srbiji nabavite u Torontu

JEBO SAD HILJADU DINARA Boris Dežulovic -$25

Dejan Tijego Stanković ZAMALEK – $25

BEOGRADJANKE – Igor Marović – $25

DRUGI MAČ – Peter Handke – $25

Isporuka u Torontu odmah!