Kažu da je svaki patrijarh imao svoju uzrečicu po kojoj je pamćen. Najcenjeniji medju patrijarsima Njegova svetost Pavle upamćen je po rečenici: Budimo ljudi! Neki se kunu da je rekao i nastavak “Iako smo Srbi.” Sadašnji patrijarh Irinej ima svoju: “Sve što visi, nekai otpadne”. Po njemu je sudbina otpadnika zadesila kanadskog episkopa Georgija. Đorđe Đokić, koji je preko 30 godina vladao Kanadskom eparhijom nije više prvi čovek Crkve u Kanadi.

Sabor Srpske pravoslavne crkve razrešio je kanadskog vladiku Georgija upravljanja eparhijom kanadskom, a do izbora novog vladike kanadskom eparhijom će po odluci sabora kao administrator upravljati patrijarh Irinej. Patrijarh je za svog oponomućenika izabrao protojereja Vasilija Tomića. Na taj način je, kako prenose srpski mediji, potvrđena ranija odluka Sinoda SPC da se episkop Georgije udalji sa trona u Kanadi. Sinod je tu odluku doneo 28. aprila posle sednice na kojoj je razmatran izveštaj komisije koja je izvršila kontrolu finansijskog poslovanja i ukupnog stanja u kanadskoj eparhiji.

Crkveni tim kojim je upravljao vladika raško-prizrenski Teodosije sastavio je izveštaj od 160 strana, koji je dostavljen članovima Sinoda. U njemu su, kako navode mediji, konstatovani brojni propusti i finanansijske zloupotrebe u radu eparhije, kao i niz problema između vladike i sveštenika i vernika u Kanadi. Georgije je odgovarao na optužbe iznete u izveštaju komisije koja ga tereti za nedolično ponašanje. Episkop kanadski negirao je sve optužbe, istakavši da je od zapuštene eparhije napravio jednu od najuglednijih.

Ceo tekst u štampanom izdanju.

Potražite MI MAGAZIN u našim prodavnicama